22-01-10

het huidige en vroegere Europa

ik ga het vandaag hebben over het "huidige" en het "vroegere"

Europa

Vandaag is Europa een modern en vreedig continent, maar dat was niet altijd zo.

Vroeger was Europa een continent waar volkeren de macht wilden over hebben.

Al vanaf het begin der tijden wil de mens macht, daarvoor moesten ze gebieden veroveren.

Het bekendste en Oudste volk dat de macht wou over Europa zijn de Romeinen.

Uiteindelijk lukte het de Romeinen om een groot deel van Europa in hun handen te krijgen, maar uiteindelijk raakte het Romeinse rijk in verval.

Na de val van het Romeinse rijk hadden we de duizend jaar durende middeleeuwen. in die dit vochten kleine koninkrijken en graafschappen tegen elkaar voor macht te hebben.

Na de middeleeuwen hadden we de nieuwe tijd toen Columbus Amerika ontdekte. Dat was de tijd van de kolonisatie, Dat was de tijd dat de Spanjaarden en Portugezen kolonies stichtten in Amerika. Die tijd duurde dan tot de Franse Revolutie.

Sinds de Franse Revolutie zitten we (nu nog steeds) in de nieuwste tijd. in deze tijd hadden we Napoleon en ook de 2 Wereldoorlogen.

De oude Romeinen

volgens de legende is het Romeinse rijk gesticht in 753 V Chr. door Romulus. Het Romeinse rijk begon klein met de stad Rome langs de Tiber. Het Romeinse rijk kende 3 periodes van besturing: het koninkrijk dat was van 753 V Chr. tot 509 V Chr. toen koning Tarquinius Superbus werd verjaagd uit Rome. Sinds 509 V Chr. Was Rome een Republiek. In die periode werd Rome bestuurd door 2 consuls en de senaat. Uiteindelijk kwam er nog een andere periode genaamd het Keizerrijk dat was van 27 V Chr. tot 476 N Chr. Het Keizerrijk begon toen de senaat de neef van Caesar de titel Augustus gaven (Augustus is Latijn en betekent verhevene). Tijdens het Koninkrijk was het Romeinse rijk enkel het huidige Italië. In de Republiek kende de Romeinen hun grootste momenten. In het laatste deel van de Republiek was Caesar de man die iedereen in het Romeinse rijk kende. Hij veroverde heel Gallië (het huidige Frankrijk) dat niet gemakkelijk was omdat de Galliërs een wreed krijgvolk was. In het Keizerrijk werden de laatste delen aan het Romeinse rijk toegevoegd. Uiteindelijk hadden de Romeinen heel West-Europa van de Rein tot de Zwarte Zee en rond de Middelandse Zee in handen. Uiteindelijk in 476 slaagden de Germanen erin de grenzen over te steken en raakte het West-Romeinse rijk in verval. Het Oost-Romeinse rijk bleef bestaan tot 1453 toen de Turken er de macht namen.

 

 De Middeleeuwen

van 476 tot 1492 waren in Europa de Middeleeuwen. In die periode werden de eerste groote steden en handelswegen gamaakt. De Middeleeuwen was ook de periode de voor iedereen bekend staat als de tijd van de ridders, kastelen, graven, koningen, veldslagen, ... . De meeste denken dat de Middeleeuwen alleen maar gevechten waren maar dat is helemaal niet zo. De middeleeuwen waren de eeuwen waarin de handel, landbouw, zeevaart en de steden. Ook vele veldslagen vonden plaats in deze eeuwen, een bekende veldslag in ons land is de Guldensporenslag tussen de Vlamingen en de Fransen. De rijken hadden het vooral te zeggen in de Middeleeuwen (rijken= koopslieden, koningen, Graven ...). Daar waren de ambachtslieden niet zo blij mee (ambachtslieden= gewone burgers).

Onze Gewesten in de Middeleeuwen

Onze gewesten waren in de Middeleeuwen allemaal Graafschappen. De bekendste was Graafschap Vlaanderen dat door geldnood in handen kwam van Frankrijk. In de Guldensporenslag hebben de Vlamingen tegen de Fransen om de macht in Vlaanderen terug te krijgen. De Vlamingen waren zwaar in de minderheid met een klen leger van ambachtslieden tegen een groot leger van echte soldaten. Gelukkig kregen de Vlamingen hulp van de naburige Graafschappen. Uiteindelijk na een groote veldslag tegen de Fransen hebben de Vlamingen gewonnen.

       

De Middeleeuwen eindigden bij de ontdekking van de nieuwe wereld (Amerika).

(Wordt aan gewerkt!!)

 

20:11 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |