15-02-07

Zweden

Deze keer zitten we in een land van Scandinavië.

Zweden

vlag Zweden

 

Lid van de Europese Unie sedert 1995

Oppervlakte: 449.964 km²

Aantal inwoners: 8.735.000

Staatsvorm: monarchie

Staatshoofd: Koning Carl Gustaf

Hoofdstad: Stockholm

Munt: Zweedse Kroon

Taal: Zweeds

Bevolking: 91% Zweden, 2,5% Finnen, 6000 Lappen

Godsdienst: 89% luthers katholiek, 1,7% katholiek

 

Zweden is een parlementaire monarchie. De democratie is gebaseerd op algemeen stemrecht. De koning oefent slechts de erefuncties van staatshoofd uit. Het parlement bestaat uit 1 Kamer.

 

Reliëf

De hoogste gedeelten van Zweden komen voor in het bergachtige gebied langs de grens met Noorwegen. De plateaus liggen er op hoogten tussen 450 en 180 m. Deze hellen langzaam af in zuidelijke richting. Aan de oostkant worden de plateaus begrensd door de kleivlakten aan de Botnische kust en Midden-Zweden. In het zuiden lopen de laaglandgebieden van de kust door maar in het binnenland stijgt de bodem tot 370 m. Zo ontstaat het plateau van de Zuid-Zweedse hooglanden. Voor de kust liggen  duizenden kleine eilanden en rotspunten. De belangrijkste rivieren wateren af naar de Botnische golf. Ongeveer 8,5% van het land is met meren bedekt.

 

Klimaat

Zweden kent een milder klimaat dan andere landen op dezelfde breedtegraad. Stockholm heeft een gemiddelde temperatuur van 18 °C in juli. De gemiddelde wintertemperatuur ligt onder het vriespunt (- 3°C). Veel noordelijker zijn de winters veel kouder (-16°C) en kent men koele zomers (13°C). In juni en juli gaat de zon er nooit onder.

 

Zweden is niet echt een land met bekende plekjes.

kaart Zweden

 

 

 

 

19:31 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.