28-02-07

Duitsland

Vandaag zitten we in:

Duitsland

vlag Duitsland

 

Lid van de Europers Unie sedert 1957

Oppervlakte: 356.978 km²

Aantal inwoners: 81.539.000

Staatsvorm: republiek

Staatshoofd: Roman Herzog

Hoofdstad: Berlijn

Munt: EURO

Taal: Duits

Bevolking: 91,5 Duitsers

Godsdienst: 36% katholiek, 36% protestant

 

Duitsland bestaat uit 16 bondsstaten die "Länder" worden genoemd. De Bundestag is de volksvertegenwoordiging van Duitsland en het hoogste wetgevende orgaan. De Bondspresident wordt voor 5 jaar verkozen door de Bondsvergadering. De Bondsvergadering is samengesteld uit de Bondsdag en evenveel leden van de parlementen van de deelstaten. De Bondsraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende Bondsstaten. De Bondsregering bestaat uit een Bondskanselier en Bondsministers.

 

Reliëf

Duitsland is onder te verdelen in 3 landschappen. Het Laagland in het noorden dat deel uitmaakt van de grote Europese vlakte. Het middelgebergte dat bestaat uit zeer verschillende heuvels. De hoogste delen liggen in het westen met het Odenwald en het Zwarte Woud en in het oosten met het Hartzgebergte. De Alpen en het Beneden-Alpengebied. Het hoogste punt van het kleine deel van de Alpen dat in Duitsland ligt is de Zugspitze (2963 m). Het Alpenlandschap gaat over in heuvels met een hoogte van 580 tot 690 m.

 

Klimaat

Het klimaat varieert van zacht en nat (de kust) tot droog en met grotere temperatuurverschillen in het binnenland. In de winter schommelt de gemiddelde temperatuur tussen 1,5°C in het laagland en -6°C in de bergen. In juli bedraagt de temperatuur in het laagland 18°C en in de beschermende valleien van het zuiden 20°C. De regenval verschilt ook heel erg per gebied. De Alpen, het Zwarte Woud en het Harzgebergte krijgen meer dan 1975 mm neerslag per jaar. Het grootste deel van het Middelgebergte krijgt meer dan 725 mm en delen van het zuidoosten krijgen ongeveer 600 mm.

 

De bekendste plekjes van/in Duitsland

holstentor

Holstentor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porta nigraPorta Nigra.

 

 

 

 

 

dom van passauDom van Passau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wartburgWartburg.

 

 

 

 

 

ortenburgOrtenburg.

 

 

 

 

-Castle_NeuschwansteinSlot Neuschwanstein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:56 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-07

Ierland

Vandaag zitten we in:

Ierland

vlag ierland

 

Lid van de Europese Unie sedert 1973

Oppervlakte: 70.283 km²

Aantal inwoners: 3.543.000

Staatsvorm: republiek

Staatshoofd: Mary Mc Aleese

Hoofdstad: Dublin

Munt: EURO

Taal: Iers, Engels

Bevolking: Ieren

Godsdienst: 93% katholiek

 

De republiek Ierland is een parlementaire democratie. De wetgevende macht is in handen van het parlement dat uit 2 Kamers bestaat. De uitvoerende macht is in handen van de Eeste minister en de ministerraad. De president wordt gekozen door het volk voor een periode van 7 jaar. De republiek is verdeeld in 4 provincies en 26 counties en een 5-tal county boroughs.

 

Reliëf

Ierland bestaat uit een centraal gelegen laagland omgeven door hoger gelegen gebieden. Het laagland is nergens hoger dan 120 m. De hooglanden bestaan uit de bergketens van West-Connacht en Noord-West Ierland. Men vindt in Ierland vele meren of loughs, vooral in het westen. De grootste rivier, de Shannon (350 km) voert water af uit het centrale laagland. De lange kustlijn is erg afwisselend.

 

Klimaat 

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat dat zacht, vochtig en zeer wisselvallig weer met zech meebrengt. De gemiddelde temperaturen schommelen tussen 6,5°C in het zuidwesten tot 5°C in het noordwesten. De warmste maanden zijn juli en augustus met temperaturen van 16°C tot 24°C. In veel delen van het laagland valt jaarlijks 750 tot 1125 mm neerslag. In het westelijke berggebied is dit meer dan 1500 mm. Het oosten heeft minder regen storm en meer zon.

 

De bekendste plekjes van/in Ierland

belfaststadhuis_m

 

Het stadhuis van Belfast.

 

 

 

 

bunrattyBunratty kasteel.

 

 

 

 

 

ie-kasteel cashelHet Cashel kasteel.

 

 

 

 

 

ierland londonderryKathedraal van Londonderry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klokkentoren van corkKlokkentoren van Cork.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

300px-DublinfourcourtsGerechsgebouw in Dublin.

 

 

 

 

 

 

Kaart-Ierland

 

19:02 Gepost door | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-02-07

Finland

Vandaag zitten we in:

Finland

vlag Finland

 

Lid van de Europese Unie sedert 1995

Oppervlakte: 338. 145 km²

Aantal inwoners: 5.083.000

Staatsvorm: republiek.

Staatshoofd: Martti Athisaan

Hoofdstad: Helsinki

Munt: EURO

Taal: Fins, Zweeds

Bevolking: 93,5% Finnen

Godsdienst: 88% luthers katholiek

 

Finland is een parlementaire republiek. De president heeft belangrijke bevoegdheden zoals het bestuur van Buitenlandse Zaken, de benoeming van de regering en de ratificatie van de wetten.

 

Reliëf 

In het noorden en noordoosten stijgen de heuvels en plateaus tot meer dan 300 m. De hoogste berg is 1328 m. Het grootste deel van het land is echter laaggelen en is bezaaid met meren. Er zijn ongeveer 188.000 en het grootste meer is ruim 4.400 m². Langs de lage, onregelmatige kustlijn liggen ongeveer 30.000 eilandjes.

 

Klimaat

Het kent een goed klimaat en dit komt door de invloed van de Golfstroom en de ligging aan de Oostzee. Finland kent warme zomers (tot 30°C) en zeer koude winters (tot -30°C). Het regent ongeveer 705 mm per jaar maar in het noorden is dat veel minder, nl. 400-450 mm per jaar. Vanaf november tot april is Noord-Finland met sneeuw bedekt. Een winterdag duurt in het zuiden 6 u en in het noorden komt de zon niet boven de horizon gedurende 2 maanden. In de zomer gaat de zon dan weer 70 dagen niet onder.

 

De bekendste plekjes van/in Finland

helsinki de stad

De stad Helsinki.

 

 

 

 

 

Helsinki kathedraalDe kathedraal van Helsinki.

 

 

 

 

 

OlavsburgOlavsburg.

 

 

 

 

 

tampere_cathedralDe kathedraal van Tempere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

turku-the_oldest_city_in_finlandDe kerk van Turku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

finland kaart

 

 

 

 

 

 

 

18:42 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |