16-02-08

de Europese Unie

Vandaag vertel ik over de

Europese Unie

vlag EU
 

 

 

Waar komt het woord Europa vandaan?

Een oude, Griekse legende geeft een mogelijke verklaring. Volgens die legende was Europa de dochter van een koning in Azië. De Griekse oppergod Zeus werd verliefd op haar. Zeus veranderde zichzelf in een stier toen prinses Europa met haar vriendinnen aan het spelen was op het strand. Prinses Europa aaide de stier en ging erop zitten. De stier stond vervolgens snel op, rende de zee in en zwom naar Griekenland met de prinses op zijn rug. In Griekenland aangekomen, nam Zeus weer zijn zijn mensengedaante aan. Zo werd Europa naar Griekenland ontvoerd waar zij aan de zijde van Zeus verder leefde en drie zonen kreeg.

Binnen Europa ontstond de Europese Unie.

In 1957 begon de Europese Unie met de landen:

België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Italië. Vanaf begin van de jaren 60 wilden ook andere landen zich aansluiten bij de eerste 6 lidstaten. Ze zagen dat de landen die tot de Europese Unie behoorden veel voordelen uit hun lidmaatschap haalden. Door samen aan de opbouw van Europa te werken, nam ook welvaart van de lidstaten steeds toe. De Europese burgers leerden elkaar ook beter kennen omdat het makkelijker werd om in een ander land te studeren, te werken op te wonen. Ook werd het eenvoudiger om goederen te kopen die in andere landen gemaakt werden. Een land kan niet zomaar lid van de Europese Unie worden. Het moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld Democratisch zijn en de mensenrechten eerbiedigen. Democratie wil zeggen dat het volk mee beslist over alle zaken die voor het volk van belang zijn. Het kiest vertegenwoordigers die in zijn naam het land regeren. In 1973 traden Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland toe. In 1981 werd Griekenland het 10de lid. In 1986 kwamen Spanje en Portugal erbij. Vanaf 1995 telt de Europese Unie met Oostenrijk, Finland en Zweden erbij 15 lidstaten. in dat jaar werd ook de vlag van de Europese Unie gemaakt, daardoor telt de vlag 15 sterren. In 2004 kwamen Malta, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Sovenië en Tsjechië erbij. In 2007 kwamen Bulgarije en Roemenië erbij. Wie nu nog wacht om bij de Europese Unie te komen is Tukije. 

Uit hoeveel leden zal de Europese Unie uiteindelijk bestaan?

Dat is moeilijk te voorspellen, maar het is wel duidelijk dat een groot aantal buurlanden van de Europese Unie in de toekomst lid willen worden. De Europese Unie reageert hier positief op omdat zij streef naar vrede in heel Europa en omdat ze hoopt dat alle landen van Europa uiteindelijk onder 1 dak kunnen samenleven. Om dit te bereiken, moet het huis natuurlijk vergroot worden: de Europese Unie moet dus worden aangepast. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat iedereen nu eenmaal zijn eigen idee heeft over hoe het huis er uiteindelijk moet uitzien.

kaart Europese Unie

13:37 Gepost door | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Amai Joren!!! Dit is wel een hele mooie en interessante blog Joren!

Cool!

Juf Anneleen

Gepost door: Anneleen | 29-02-08

De commentaren zijn gesloten.