16-02-08

de Europese Unie

Vandaag vertel ik over de

Europese Unie

vlag EU
 

 

 

Waar komt het woord Europa vandaan?

Een oude, Griekse legende geeft een mogelijke verklaring. Volgens die legende was Europa de dochter van een koning in Azië. De Griekse oppergod Zeus werd verliefd op haar. Zeus veranderde zichzelf in een stier toen prinses Europa met haar vriendinnen aan het spelen was op het strand. Prinses Europa aaide de stier en ging erop zitten. De stier stond vervolgens snel op, rende de zee in en zwom naar Griekenland met de prinses op zijn rug. In Griekenland aangekomen, nam Zeus weer zijn zijn mensengedaante aan. Zo werd Europa naar Griekenland ontvoerd waar zij aan de zijde van Zeus verder leefde en drie zonen kreeg.

Binnen Europa ontstond de Europese Unie.

In 1957 begon de Europese Unie met de landen:

België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Italië. Vanaf begin van de jaren 60 wilden ook andere landen zich aansluiten bij de eerste 6 lidstaten. Ze zagen dat de landen die tot de Europese Unie behoorden veel voordelen uit hun lidmaatschap haalden. Door samen aan de opbouw van Europa te werken, nam ook welvaart van de lidstaten steeds toe. De Europese burgers leerden elkaar ook beter kennen omdat het makkelijker werd om in een ander land te studeren, te werken op te wonen. Ook werd het eenvoudiger om goederen te kopen die in andere landen gemaakt werden. Een land kan niet zomaar lid van de Europese Unie worden. Het moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld Democratisch zijn en de mensenrechten eerbiedigen. Democratie wil zeggen dat het volk mee beslist over alle zaken die voor het volk van belang zijn. Het kiest vertegenwoordigers die in zijn naam het land regeren. In 1973 traden Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland toe. In 1981 werd Griekenland het 10de lid. In 1986 kwamen Spanje en Portugal erbij. Vanaf 1995 telt de Europese Unie met Oostenrijk, Finland en Zweden erbij 15 lidstaten. in dat jaar werd ook de vlag van de Europese Unie gemaakt, daardoor telt de vlag 15 sterren. In 2004 kwamen Malta, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Sovenië en Tsjechië erbij. In 2007 kwamen Bulgarije en Roemenië erbij. Wie nu nog wacht om bij de Europese Unie te komen is Tukije. 

Uit hoeveel leden zal de Europese Unie uiteindelijk bestaan?

Dat is moeilijk te voorspellen, maar het is wel duidelijk dat een groot aantal buurlanden van de Europese Unie in de toekomst lid willen worden. De Europese Unie reageert hier positief op omdat zij streef naar vrede in heel Europa en omdat ze hoopt dat alle landen van Europa uiteindelijk onder 1 dak kunnen samenleven. Om dit te bereiken, moet het huis natuurlijk vergroot worden: de Europese Unie moet dus worden aangepast. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat iedereen nu eenmaal zijn eigen idee heeft over hoe het huis er uiteindelijk moet uitzien.

kaart Europese Unie

13:37 Gepost door | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-02-08

Turkije

Vandaag zitten we in

Turkije

vlag Turkije

Oppervlakte:779.452km²

Inwoners:60.77 miljoen

Hoofdstad: Ankara

Talen: Turks(off.) en Koerdisch

munt: Lira

Staatsvorm: Republiek

Turkije is nog geen land van de EU

Landschap:

Het Anatolische hoogland wordt omringd door de Taurus en het Pontisch gebergte. In het oosten sluit hierop het Armeense hoogland aan. Aan de Middellandse en de Egeïsche Zee heerst een subtropisch klimaat.

Geschiedenis:

De eerst Tukse staat ontstond in 552. Na eeuwen van veroveringen volgden vanaf de 19e eeuw grote verliezen aan land in Griekenland en op de Balken. In 1923 stichtte Atatürk een republiek. Sinds de coup van 1980 is Turkije herhaaldelijk beschuldigd van schendingen van de mensenrechten.

Bekende plekjes in Turkije

De stad Istanbul.   

istanbul de stad

 

 

 

Aya Sofia in Istanbul. Kroningskerk van de Oost-Romeinse keizer. Na 1453 moskee, nu museum.

aya-sofia-istanbul-turkey

 

 

 

 

Brug over de Bosporus, de verbinding tussen Europa en Azië.

brug Isanbul

 

 

 

 

De stad Ankara.

ankara

 

 

 

 

 

 

kaart Turkije

 

 

17:49 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-08

Roemenië

Vandaag zitten we in

Roemenië

vlag Roemenië

Oppervlakte: 238.391 km²

Inwoners: 22.76 miljoen

Hoofdstad: Boekarest

Talen: Roemeens (off.) en Hongaars

Munt: Leu

Staatsvorm: Republiek

Lid van de EU sinds 2007

Landschap:

De Karpaten en de daarop aansluitende ketens omringen het hoogland van Transsylvanië. In het westen vormt het land een deel van de laagvlakte langs de Theiss. In het zuiden ligt de Donauvlakte. Het Moldavische heuvelland eindigt bij de grensrivier Prut.

Geschiedenis:

In 1859 gingen Moldavië en Walachije samen. In 1878 vormden zij een soeverein koninkrijk. In 1920 werd Transsylvanië toegevoegd. In 1947 werd de volksrepubliek uitgeroepen. Het was tot 1960 sterk op de USSR gericht. Daarna volgde de meer dan 20 jaar durende dictatuur van Ceausescu. In 1991 werd Roemenië een republiek.

Bekende plekjes uit Roemenië.

Het Atheneum in Boekarest.

atheneum boekarest2

 

 

 

 

 Klooster Sucevita.

klooster sucevita

 

 

 

 Ruïne Stolzburg.

stolzenburg

 

 

 

 

Törzburcht bij Brasov.

törzburcht in brasov

 

 

 

 

 Klokkentoren van Sighisoara.

klokkentoren van sighisoara

 

 

 

 

 

 

 

 

kaart_roemenie

 

 

 

19:19 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |